Koh Jum, på återseende


Det blev några härliga dagar på koh Jum. Galet varmt och fuktigt, det enda som ger lite svalka är att åka runt på moppen. Det tar inte många dagar innan man åkt tills alla vägar tar slut. Vissa slutar tvärt utan förvarning och andra blir smalare och smalare till endast en pytteliten stig tar över. Det enda djurliv vi kommit i kontakt med är lite apor efter vägrenen, lite kossor, höns och dom obligatoriska restaurangkatterna som ägnar dagarna åt att sova eller jaga geckos.

Det ligger ett fåtal resorter efter vägarna, dom flesta ligger utefter beacherna, så till största delen kantas vägarna av hus, skjul och små shoppar med diverse. Det finns även ett par skolor på ön och även ett par små moskeer.

I bland kan det löna sig att fortsätta på dom vägarna som är lite besvärliga ( om man känner att man behärskar ”sitt” fordon vill säga) då kan man hitta dom små pärlorna som kanske annars oftast nås med båt, eller åka in mellan husen på den trånga gatan i den lilla fiskebyn där man kan hitta den lilla extra mysiga restaurangen.

Men förutom allt som finns att njuta av efter vägarna så är det fantastiskt svalt och skönt att susa fram på landsvägarna och speciellt där vägarna kantas av skuggande träd.
Och skulle inte det räcka så kan man ju alltid åka in på någon väg som leder ner till någon av alla beacher som finns och ta sig ett dopp i det badkars varma vattnet som håller en temperatur runt 30 grader.

Det här var vårat fjärde besök på Koh Jum och jag måste säga att den ön har faktiskt bara vuxit med tiden i mitt hjärta. Även om första gången var sinnebilden av ett paradis…så är den nu liksom lite mer komplett, det finns lite restauranger att välja på när man åker runt, lite coola rastabarer och lite småshopping. Jag kan definitivt tänka mig att åka tillbaka en femte gång.

Men i morse lämnade vi ön, en longtailbåt kom och hämtade oss på stranden och körde ut oss till en passerande färja som tog oss till Krabi town.

Måste lägga ut en varning, på färjorna går det nästan alltid runt någon och vill sälja returbiljetter och pickups vid piererna, han ville ha dubbla priset på returbiljetten från Jum till Krabi som vi redan bokat med resorten på Lanta, man kan alltid boka där man bor, antingen i förväg eller på plats när man vill lämna. Lika så pick ups är ofta dyrare, även om man tar nån direkt när man kliver av båten, killen som haffade oss ville ha 200 baht för en sträcka som vi gick på 5 min med hjälp av googlemaps.

Men nu är vi i allafall här i Krabitown och vi har ägnat dagen åt att besöka Krabis två sjukhus för att få till ett läkarintyg för min höft som inte vill sluta göra ont, trots två läkarbesök…visserligen utan resultat, så har det inte kostat ett öre och väntetid på typ 5 minuter varje gång..wow grymt effektiva. Men på måndag ville dom att jag skulle träffa någon ortopedic specialist i Ao Nang så får väl se hur det går.
Men nu är det natti natti i vårat fantastiskt stylade och färg synkade rum..så jag säger..så som man sig bör här ”ra triii sauwat” (god natt)

 

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *