Ett annat hemma


På morgonen körde våran Landlady och hennes man oss till busstationen i Tha Sala, Där hoppade vi på bussen till Khanom med en påse favorit snacks, ananas med chili, salt och socker dipp, så himla himla gott. Tänk att en sån enkel kombo kan vara så perfekt.Det blev en resa på ca 7 mil, helt lagom.

Vi klev av vid en moppe uthyrare där vi hyrt förut, och fick i särklass bästa moppen vi nånsin haft i Thailand. Så på med vår packning och ut för att hitta det boende vi bokat på nätet dagen innan. Vi brukar alltid bo i stan på ett ställe när vi är här, men den här gången ville vi prova nåt nytt.

Vi hamnade på ett superfint ställe som nog egentligen är billigt..eftersom det är så fint, 650 baht natten, men lite över vår budget, så vi hade bara bokat två nätter. Stället ligger förvisso väldigt off, varken strand eller by, utan mer djungel.. väldigt tyst och soft om ni förstår vad jag menar..och familjärt.

super fina och fräscha bungalows, alla i lite olika stil och med pool. Men man är ju aldrig riktigt nöjd (..vet inte om det är bra eller dåligt ). Så dag två åkte vi på en liten runda och kollade upp ett alternativt boende att flytta till. Vi är nog lite knäppa i allafall.
Vi hittade ett ställe utefter beachvägen för 400baht natten som hade allt vi vill ha..tror vi, så dit har vi nu flyttat ( vi bor längst upp till höger). Så från djungelmys och pool med egen bungalow och veranda, så väljer vi ett rum på andra våningen efter vägen men med loftgång så vi kan sitta ute. Men tror det blir toppen.

Vi har varit hos Eid våran kompis som har en restaurang i byn och hälsat på, och även ätit hos henne några gånger. Det är enkel men vällagad mat..ibland om hon inte har allt hemma så sticker hon iväg på moppen och köper det som behövs ifrån nån av vagnarna på gatan, sist blev det stickyrice och grillad kyckling.

Man märker verkligen vilken annan syn på mat vi har..och vad som är ok att äta, när vi köper grillad kyckling så är vi noga med hur den ser ut och att det är mycket ”rent”kött på, och att den så lite som möjligt påminner oss om vad det är vi faktiskt äter. Här har man helt andra referensramar..här är det ok att ben med klor är med..och att man faktiskt också äter det.

Jag är inte så kräsmagad så jag provar det mesta och även det här..men med visst motstånd, och nu kan jag med gott samvete tacka nej nästa gång för nu har jag i allafall provat, och det var inte min grej. Det bjöds också på omogen mango med sockerkokad räkpasta, kanske inte det godaste jag ätit men betydligt bättre än det låter.

Vi hör från många Thailändare att det är svåra tider nu för många, affärerna går dåligt och många restauranger och affärsverksamheter efter gatan har fått stänga igen, bahten är hög och det drabbar dom som har det sämst, dom som har mycket går det bra för och dom kan importera och få mycket för pengarna, medans dom som lever av sitt jordbruk eller små företag till exempel inte kan sälja.
Det märks tydligt när man går i den lilla byn att kommersen är låg.

Förutom det så känns det skönt att vara hemma i Khanom igen, det vilar ett lugn och samtidigt en trygghet för oss här. Det är genuint och oturistig men samtidigt så finns allt, alla typer av mat, beach, stad/samhälle, marknader och landsbygd.

Vi har nu installerat oss i vårat nya ”hem”, och här har vi bestämt oss för att stanna i åtminstone en vecka och hittills så känns det perfekt för oss. Vi har en liten balkong och det blåser en sval bris i från havet på andra sidan gatan precis lagom.
Vattenkokaren vi fick ärva på koh Lanta av våra vänner är fortfarande med i vår packning, Vi har varit och provianterat lite frukostmat och även fått låna en brödrost av Eid som vi får ha så länge vi stannar. Så allt känns komplett. Mannen vi hyr av kom även med en klase bananer som inflyttningspresent.

Nu  ska vi göra kväll hos oss efter att ha varit och ätit, han vi bor hos ville att vi skulle köra in moppen i köket under natten, men vi tyckte att det räckte med att parkera pärlan utanför köksingången.

I morgon är det Lördag och då blir det mycket happenings i byn, först Lördagsmarknad i Bang nod och sen har rastabaren Jam Bay, nedåt vägen vid stranden fest vi får väl se hur mycket vi pallar med.
Om inte annat så har vi rejält med partybelysning i vårat rum, säga vad man vill om Thailand men det är inte så himla lagom i allafall…och jag kan inte annat än att älska det.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *