Tha Sala


I går morse hoppade vi på en songthaew ( bahtbuss ) i Nakhon och åkte dom tre milen till Tha Sala, 30 baht/pp, efter vägen hoppade det på och av lite folk men vi klev av klart sist.

Vi blev avsläppta på en gata mitt inne i det lilla samhället. Det enda fortsatta färdmedlet verkade vara moppetaxi..alltså bli skjutsad bakpå. Vi sa tack, men nej tack. För trots vår ringa packning så kändes det lite knöligt.

Tack och bock för googlemaps, vi bestämde oss för att promenera dom två kilometrarna till vårat guesthouse ”Thasala hotel” många stannade eftervägen och frågade vart vi skulle och ville hjälpa till, men vår kompis Google hade full koll, och efter en svettig promenad så anlände vi till vårat tillfälliga hem.

Moppe verkar vara en omöjlighet att få hyra här, det är väl så att det inte finns någon efterfrågan eftersom dom som kommer hit oftast har egen bil eller moppe och anländer inte med ”bahtbussen”. Men vi blev erbjudna varsin cykel istället, same same but diffrent.

Efter som stället vi bor på ligger lite i ingenstans, varken beach eller by så kändes alternativet cykel bättre än ingenting, vi valde att trampa mot vattnet en lite slingrig landsväg över små broar där det låg lite fiskebåtar och ställningar med torkad fisk…”doften” är inte helt angenäm men man vänjer sig.

Utefter ”strandpromenaden” fanns det fullt med små matvagnar och små restauranger, och ut mot vattnet massor av bambu salor ( små ”hyddor” med bord och bänkar ) som hörde till restauranghusen på andra sidan gatan.
Vi beställde lite blandat, i det här området serveras ingen alkohol och det är förbjudet att ta med sig egen. Maten var god och vi hade sällskap av fyra hungriga katter som lystet följde varje tugga vi tog ( ja dom fick våra rester )Dag två lyckades vår ”landlady” fixa ett fordon till oss, så efter lite fix så vi fick en fungerande handbroms och sen kunde vi ge oss iväg och utforska omgivningarna.

Igår hade vi ju åkt till höger på stranden så idag provade vi vänster. Enligt vår Landlady så var höger den muslimska sidan och den vänstra den buddhistiska dom hade det uppdelat så men hon sa också att dom levde i harmoni med varandra förövrigt, det var nog mer för enkelheten skull, eller att det bara råkat bli så.

Den här sidan beachen var det lite färre restauranger på och mer landsbygd små samlingar hus här och där och mindre happenings än på den muslimska sidan.

Vi tog även en sväng in till stan och snurrade runt lite och konstaterade att det såg lite ut som alla andra små thaiorter, med några 7/11 som riktmärken och lite små shoppar emellan och moppeverkstäder tillika försäljning som är en bigbuissness i Thailand.

Vi åkte längs kusten, och lagom till lunch hittade vi en liten restaurang brevid ett sandtag (alltså ett grustag..fast med sand)

Och med hjälp av restaurang ägarens knaggliga engelska så tror vi att vi förstod att den skeppades vidare till Malaysia för att göra glas och porslin av, men med tanke på hur vårat samtal flöt på så skulle det absolut kunnat vara tvärtom.

Det är i alla fall skönt att kunna ta sig runt igen för egenmaskin och åka in på småvägar och stanna till när man vill.

Det är verkligen mysigt att åka runt i byhålor som vi gör, men samtidigt kan jag ibland undra lite över vad det är vi söker, dom flesta ställena ser ju nästan likadana ut..precis som dom flesta mindre orter i Sverige ser nästan likadana ut, och åter igen lite same same but diffrent. Det blir ju inte mycket sol o bad och definitivt inga paraplydrinkar. Den mesta av tiden går åt till att hitta något att äta och resterande för att hitta en eventuell kall öl. Så när man kommer hem så har man både skörbjugg och ”bonnabränna” efter all moppe åkning och ensidig kost.

Men även om jag trivs med det här livet så börjar jag längta efter lite bikiniliv och att byta ut dom gröna flodfårorna mot blått vatten och vita stränder igen.

Vi gjorde en sista sväng med moppen innan det var dax att ta farväl av den, och vi slutar aldrig förvånas över människorna eftervägen, hur snabbt dom uppfattar våran närvaro och skyndar sig att hälsa och ropa efter oss och alltid med ett stort leende.

Kvällen avslutades på bästa sätt med ett besök på Tha Salas Seafood restaurang, med bästa utsikten över floden och fiskebåtarna. Och strax innan solen försvann så gick en av fiskarna hem till sig, ett litet hus på en flotte i floden där han ”parkerade” sin båt utanför.

Och jag fick avnjuta en galet stark fiskrätt med allt av det goda chili, lime, vitlök i drivor och det bästa av det bästa ett knippe koriander.

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *